29. september 2009

Nagarkot-Kolesarski vzpon na dvatisocaka

Ko sva se nadihala misticnih disav, izpusnih plinov, kokosjih drekcev in razpadlih smeti, sva se odlocila za kolesarski podvig - vzpon na Nagarkot, ki velja za kraj z najlepsim razgledom na himalajsko verigo. Voznja po Kathmanduju je bila zanimiva adrenalinska izkusnja. Vozi se po levi- vsaj tako so nama razlozili. Imajo tudi semaforje. Funkcija ostaja uganka. Ugotovila sva, da obstajata dve pravili: 1.pravilo mocnejsega in 2.pravilo:znajdi se. Kljub kaosu s pomocjo glasnih hup prezivijo vsi: tudi kolesarji, pesci in kaksen pes, ki zaspi sredi ceste. Izven mesta se cas ustavi. prometa je malo, asvalt preide v makedam, vozis se med vasmi, rizevimi polji. Otroci te lovijo in kricijo Helou! Namaste! in ti navduseni mahajo. Odrasli se vstavijo in te opazujejo (kot midva njih, sva jim takoj vrnila : ) Vsi bi ti takoj pomagali, ce se ustavis in pocutis se prav lepo. Kaksna je bila pot? Malo gor in malo dol, pa malo gor in juhu, spet malo dol. Downhill po njihovih makedamih, luknjah in vcasih tlakovanih cestah je pravi uzitek. No pa spet gor in se malo gor in gor in brez konca gor. Skupaj s soncem ...
Tik pred kapjo, ko sva skoraj porusila gugalnico sredi ceste, ker se nama je zdela bolj fatamorgana kot zares in po piku strasne cebele, sva prispela na cilj.
Bravo midva!! Prvi dvatisocak s kolesom je osvojen ( M:in tudi moj zadnji!)
Nad kolesi in podvigom navdusen hotelir (A:znamka Trek) nama je dal odlicno sobo z razgledom na Himalajo za polovicno ceno kot najinemu sosedu. Ales mu je v zahvalo posodil kolo za en krog po vasi. Po ogromnem krozniku njihove rizotke, sva hitro prisla k sebi. No razen moje otekajoce roke. V vasi niso imeli ledu, midva pa sva imela celo vreco obvez, gaz, razkuzil, se celo nekaj proti driski...no, nic pa za pik strasne cebele.
Vstala sva ob soncnem vzhodu, tako kot vsi ostali turisti, ker je takrat pac najlepse.
pogled proti Mt.Everestu
Sledil je SPUST!!!! Po prvem ovinku je bila moja roka cudezno ozdravljena in v enem kosu sva se spustila za 700m visinske razlike!! Prehitela vse avtobuse, taksije, motorje in krave.Noro!!
Za konec se malo ogledov tradicionalne kulture v mestu Bhaktapur
Durban Square
susenje riza in loncev na tradicionalni nacin
...in ze sva se po najini stari navadi zgubila na poti proti glavnemu mestu : ) . Vejetno zaradi oblakov in boginje s sestimi rokami, ki so jo metali v vodo.

9 komentarjev:

  1. Jaz bi tud takole s kolesom..ceprav pravijo (bližnji), da sem malo len glede kolesarjenja. Uzivajta...

    OdgovoriIzbriši
  2. Jst bom šel pa jutri na Rašico!! Sej je skor isto a ni?? Uživajta še za nas! Lp

    OdgovoriIzbriši
  3. Jst sem vama še zmer fouš! :))

    Daj poslikaj kako izgleda kakšna lekarna kje :)

    Lepo se imejta, Urša

    OdgovoriIzbriši
  4. Upam, da uzivata in mislim, da je cas, da se spet javita! prosim za malo vec slikc ;)
    ppp, k

    OdgovoriIzbriši
  5. Glede javljanja samo to, sedaj sta na trekingu (nekje med vznožjem in Anaburna Base Camp 1). Kakor sta sporocila se bosta javila cca. cez 10-14 dni.
    Tudi vsi ostali pricakujemo slike (take, ki se povecajo, ko jo kliknes-kot je bilo pri zadnjem porocanju). Uzivajta in se imejta fajn, tudi mi po malem uzivamo z vama.

    OdgovoriIzbriši
  6. No, mesec gre hitro naokoli...ne morem verjet kako sta pridna z javljanjem. Danes zjutraj sem namesto časopisa prebrala vajin blog in se mi zdi res dober začetek dneva, ker sem začutila gorski zrak na vse zgodaj zjutraj. Pokrajine, kjer hodita so res čudovite in takšne, da bi lahko meditiral ob njih. Le kako se vama da tako kolesariti ;)
    Pri nas je vse po starem, le kostanja je več :) in teka za 14. ljubljanski maraton. Pa saj vesta, ko vama bo težko na trekingu lahko rečeta enako kot jaz pri teku: "Mali korak za človeka in velik za človeštvo!" hihi

    pip obema

    OdgovoriIzbriši
  7. Coca-cola pa povsod, ne? Tudi na vrhu dvatisocaka.

    OdgovoriIzbriši
  8. Živijo, Marjetka!
    Ne dvomim da uživata, kljub naporu dva, tri,...tisočakov. Mi se matramo po terenu. Danes je na Gorenjskem snežilo, naši tisočaki so dobili snežno odejo. Bodita pridna še tako naprej in na dočarajta lepote Azije. Lep pozdrav, Nada

    OdgovoriIzbriši
  9. Hej, hej!
    Ja, redno spremljam tale vajin blog, pa mi je mož rekel, da vama moram še kaj napisat, da vaju pozdravim-lušno, lušno- sploh všeč so nama komentarji slikc, ki so čist marjetovsko-aleševsko prisrčni ;)
    Uživajta na polno, menjajta noč za dan, ukradita čim več lepih trenutkov in slikajta prečudovito naravo, da bomo lahko mi v službah delali uuuu in aaahhhh ;)
    Midva uživava na polno zakonski staž in potrpežljivo ustvarjava poročni album, tako da bomo potem pogledali slikce drug drugega.

    Lep pozdrav od Maje in Damirja

    OdgovoriIzbriši