17. avgust 2010

10 stvari, ki jih pogresava iz Argentine

1.MESO. Ales bi ga postavil na prvih 9. mest : ). Socno, mehko, slastno, ravno prav zacinjeno, ravno prav zapeceno in v XXL dimenzijah. 2. PRIJATELJI s podobnim okusom : )). Z Brianom smo za fanta vsak dan oropali bliznjo mesnico. 3. VINO. Obvezni spremljevalec dobrega snicla. Obiskali smo kraj Cafayete. Z bliznjih vinogradov izvirajo najbolj cenjena argentinska vina. Vino je tako popularno, da se je njegov okus razsiril tudi med sladkosnednezi.
Desno-sladoled za odrasle (vsaj kaj se deleza alkohola tice) z okusom belega vina.
4. SVET SLADKARIJ. Ne samo sladoled, ki ga Argentinci tudi v zimskem casu konzumirajo na tone. Cokolade, in znacilni ALFAJOLES, vecplastni okrogli piskoti obliti z odlicno cokolado, so obvezni del prehrane. Sladkosnednezem so v Cordobi namenjene ogromne trgovine. 5. GLASBA daje ritem zivljenju vsakega Argentinca. Doma, na poti, v avtobusih, trgovinah, restavracijah, v parkih, na trgih, iz povsod donijo zivahni ritmi, vesele melodije. Glasba ni samo za poslusanje. Pojejo mladi in stari. Ob prvih zvokih strun, so roke ze v zraku, da spremljajo ritme kitare in dajejo glasbi piko na i. Prosenj, moledovanja za ples ne poznajo- v parih sekundah je plesisce polno. 6. LJUDJE so neverjetno odprti in prijazni. Jezik ni ovira. Argentinci so nama dali vtis pokoncnih, samozavestnih ljudi, neobremenjenih s tem od kod so in od kod si ti. Ni razloga, zakaj ne bi poklepetal z neznancem, ce ze ravno kako minuto sedita skupaj. V Salti smo tako spoznali zabavni par iz Buenos Airesa, ki je mesto obiskal samo zaradi piva Quilmes. Ne samo mescani tudi v odrocnih vaseh so ljudje neverjetno gostoljubni in odprti. Obiskali smo malo indijansko vasico, kjer preprosti hribovski ljudje se vedno vsako leto praznujejo dan PachaMame- zahvala materi zemlji za darove, ki jim jih je dala v preteklem letu. Takoj je pristopil vaski veljak in nam razlozil njihov obred, nas povabil na veselico in kosilo (zastonj za celo vas). Na sliki so izbrane 'mame' za naslednje leto- najstarejse gospe, ki so polne zivljenske modrosti. 7. SIMPATICNE RAZVADE. Argentinci radi pijejo caj. S tem mislim RES radi. Mate je posebna posodica, v katero stresejo posebno vrsto zelenega caja (yerba), ki ga po tocno dolocenem vec ur/dni trajajocem postopku pripravijo. Zraven pase se posebna termo steklenica, v kateri imajo na tocno doloceno temperaturo segreto vodo, ki se jo da dobiti v vsakem baru. Mate srkajo skozi bombillo, specialno kovinsko slamico. Kdaj? Vedno. Kje? Povsod. 8.MESTA. Zivahna, urejena, lepa, razvita, prava pasa za oci in opustosenje denarnic. Zelo primerna za nivo najinih orientacijskih sposobnosti- na sredi je glavni trg, okrog pa ulice razporejene pravokotno ena na drugo.
Cordoba-prijetna cez dan, zivahna ponoci.
9. VASI IN NARAVA. Simpaticne odrocne vasice, kjer se cesta konca, so obkrozene z nenavadnimi barvitimi hribi. Midva sva si ogledala le majhen del na severnem koncu drzave.Purmamarca
Iruya
Barviti hribcki
10. REX. Tudi njega pogresava, saj nas je tale simpaticen pes spremljal podnevi in ponoci. Se na avtobusno postajo ob 5tih zjutraj.

2 komentarja:

  1. Enega psa pa moramo od nekje prešvercat. Nas je en simpatičen spremljal po Skopju, pa skoraj odšel z nami, morda bo uspelo pa vama.

    OdgovoriIzbriši
  2. Hej!
    Kaj če bi šla vidva na še en krog okrog sveta? Sej vem, da vaju domači že zelllloooo pogrešajo in verjetno tudi vidva njih (čeprav sigurno manj, glede na to kolk se vama dogaja). Ampak jaz tako uživam, ko berem tele vajine dogodivščine, da vama res priporočam še eno rundo. Vmes se pa lahko za kratek čas ustavita doma, da vaju mal objamemo pa polupčkamo. Sej vama bo kmal dolgčas ratal tuki, se nič kaj dosti ne dogaja. Razen gospodarske krize, stavk vsesplošnega ljudstva, neučinkovite vlade, ki se trudi da dobro izgleda, namesto da bi kaj dobrega naredila... Mal razmislita no. A začnem zbirat prispevke?
    Uživajta in pošljita nam še kak paketek barvitih dogodivščin.
    Pip!

    OdgovoriIzbriši