24. oktober 2009

CHITWAN nacionalni park

Nacionalni park Chitwan je dezela prijaznih slonov, enorogih nosorogov, krokodilov, strasnih bengalskih tigrov, sramezljivih recnih delfinov in tisocev ptic. Po cestah se gnetejo avtobuski, kolesarji, rikse, pesci. sloni in kaksna kamela. Pravkar prisle turiste prepoznas po tem, da tecejo po cesti in se trudijo slikat slona med prometom. Po zajtrku sva se odlocila, da je cas za kopanje v topli reki. Ker pa so v reki krokodili, sva se pridruzila slonom, ki se pridejo tja okopat vsak dan. Jaz sem na veliko veselje domacinov odprla sezono pri turistkah, vendar se me na slikah skoraj ne vidi, ker sem bila vecino casa pod vodo. Ales, rojen jahac, je bil bolj uspesen v slonjem rodeu in je za sabo v vodo vedno potegnil tudi vodica slona.
oba al pa noben...
Po osvezitvi sva sla na obisk k najmlajsim velikanom. Po dolgem sprehodu cez okoliske vasi sva prisla do vzrejnega centra, kjer so naokrog skakali mali Jumboti, se vsi nerodni in polni dolgih scetin. Mame so bile privezane za betonske stebre in se basale z vecerjo. Kaksni lustni velikancki! Najbolj radovedna in priljudna sta bila dvojcka (eden se je rodil decembra, drugi pa januarja s 7 urno razliko), ki sta se pustila bozati in sta prisla pozdravit vsako novo skupino turistov.
Ales je zacel pogresati Petra.
Nazaj grede sva si ogledala se kako pri njih izgleda zetev, mlatenje riza, susijo ga na velikih plahtah, kokoske pa prebirajo, ce je rizek ok. Vascani zivijo v hisicah iz bambusa in slame ometane z blatom in izgledajo neverjetno snazne.
dvojcka pa spet dvojcka
scrklani Jumbo
Sledilo je raziskovanje dzungle. Zbudili smo se se v temi in v meglicah in prvih jutranjih zarkih z drevakom zapluli po reki, ki se vije skozi dzunglo. Ze po desetih minutah smo srecali nosoroga, ki je prisel na jutranje kopanje. Ni se pustil motiti. Ko smo na bregu zagledali tigrove sape, smo raje odpluli naprej. V spremstvu ptic in enega krokodila smo se vrnili v vas.
Popoldne je sledilo tezko pricakovano jahanje na slonih. To je super. Zataknes se za en lesen kol in z nogami bingljas po zraku.Vidis vse, ker si na slonu (in je visok), pa se pocasi gre, ker ga itak noben ne more prepricati drugace. Tudi dobro prostorsko predstavo imajo sloni (na mm med dvemi drevesi). Do zivali prides cisto blizu, ne vem pa, kaj si mislijo, zakaj jih hodijo sloni vsak dan gledat.
Zvecer so naju v vasi pricakale lucke in tisoce sveck. Zacel se je drugi najvecji praznik Tihar-praznik luci, cvetja in veselja.
nas drevak
jutranje kopanje
gremo na lov
midva na slonu
se en lepotec
Od vsega lepega sem naslednji dan oblezala s hudo vrocino. Vendar nama razpolozenja ni toliko pokvarilo moje pocutje, kot neprijazni lastnik hotela, ki je bil neskoncno pohlepen, brezcuten, neprilagodljiv, pa se nejgova ekstra draga hrana je bila komaj uzitna (po pol minute predelave je koncala v njegovih rozah). V dezeli, kjer vse bazira na religiji ni normalno, da nekdo rece, da ne praznuje, ker ne verjame v druge bogove kot v turiste, ki mu prinasajo denar.
Usla sva v Indijo.
NEPAL-POVZETEK
3 najlepse stvari:
-treking ABC
-spust s kolesom iz Nagarkota
-slonja dvojcka
najvecji nateg:
-za brezplacni izkaznici sva placala 20 eur : (

4 komentarji:

  1. Uau! Spet lepe dogodivščine v parku! Meni se zdi najbolj fascinantna tale plovba med vsemi zverinami v tistem hlodku...hm...a vaju ni blo nč strah?!? Pa tole s sloni glede občutka za prostor...vidš, tega si sploh ne predstavljaš najbrž, dokler ne jahaš slona. Jah, Marjeta, upam, da vročinca hitro mine, Alep tebi, da še naprej ostaneš čil in zdrav in da se vama čimprej zgodi spet kaj lepega (tudi prijazni lastniki hotelov). Pip

    OdgovoriIzbriši
  2. Ej, ful se nasmejim objavam.. Svaka čast. Že delam načrte, kako bi jaz tudi, sam Sandija moram še prepričat :))

    LP, Urša

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja, res ful uredu, tole s sloni.. pa se nista nic bala, da bi vaju pomendrali, ko sta se kopala "prostovoljno"? U_zivajta, Peter

    OdgovoriIzbriši
  4. sloni so cist za,da bi se kopali s turisti in ponavadi jim pustijo, da sedijo na hrbtu in jih z rilcem malo spricajo.no midva ne bi bilia midva, ce ne bi urajmala rodeo-slona.pa sva bila zabava za celo vas in dva avtobusa turistov...

    OdgovoriIzbriši