4. maj 2010

Jesen na jugu

Nad najbolj fotogenicno tocko v Novi Zelandiji-jezero Matheson zraven ledenika Fox, so se zgrnili oblaki. V krajih, kjer ima dez mlade in vsako zimo zapade 30-40 metrov snega, res ne mores pricakovati, da bos ostal suh. V parih urah sva spoznala, kaj pomeni spremenljivo vreme. Dezju, soncu, vetrcu s primesmi orkanskega vetra, dodas obcasno malo megle, se poigras s kazelcem za temperaturo, cez vse skupaj potegnes mavrico in ze dobis recept za normalno vreme na juznem otoku Nove Zelandije. Slacila in oblacila sva se kot na modni reviji.
Poleg vremenskih neprilik, te na cesti mimogrede preseneti creda ovc. Nic nenavadnega. Za 4 milijonski narod je 30 milijonov ovc hecna stevilka, ampak glavno, da ljudje niso lacni in da jih ne zebe. Kot zefran drago slavno novozelandsko znamko merino oblacil pa ze vrsto let izdelujejo na Kitajskem. Medtem ko se vi doma gostite s cesnjami in jagodami, se je tu zacela prava jesen.
Pisano listje ze odpada z dreves, nastopil je cas trgatve, jablane se sibijo pod tezo slastnih jabolk. Zelo podobno nasi jeseni, s to razliko, da tu ptice selivke ne odletijo na jug.
vinograd
Zdaj nama je jasno, zakaj je Eva s tako lahkoto prepricala Adama, da je pojedel jabolko- midva sva jih zmaznila 4 kg v 3 dneh. Pripeljala sva se v dezelo jezer.
jezero HaweaTole je pa zraven jezera Wanaka. Puzzling world, mesto nenavadnih tridimenzionalnih iluzij.
Na stolpu se od leta 2000 vrti kazalec v nasprotno smer. Tako da je tudi smer urinega kazalca relativna stvar...
jezero Wakatipu, Queenstown
Queenstown je rojstno mesto bungy jumpinga. Adrenalinske ponudbe se kar tarejo- white water rafting, jet boating, canyon swinging, 4WD safari, mountainbike downhill... ma ni da ni...Glede na to, da nimava samomorilskih nagnjenj, je bila najina najbolj adrenalinska akcija mesanje mase za palacinke v plastenki od ledenega caja. Zadeva je uspela fenomenalno, tako da sva lahko najino prijateljico Jules lahko povabila na pravo palacinka party. Pravi ambient za obujanje spominov na nas treking v Nepalu.
palacinka party v najini potujoci hisici
jezero Pukakijezero Tekapo
prvi sneg na juznih Alpahslavna cerkvica Dobrega pastirja ob jezeru Tekapo
Jezera obdana s hribi, kaksen otocek za povrh, reke, slapovi, gozdovi, hribi in doline...vas to na kaj spominja? Kljub vsemu videnemu vztrajava pri trditvi, da je nasa Slovenija najlepsa...
Sicer raje raziskujeva naravo, si pa kdaj ogledava tudi kaksno mestno znamenitost.
Ulica Baldwin, znana kot najbolj strma ulica na svetu, mesto Dunedin.ocarljivi OamaruUlico New Regent, v mestu Christchurch, sva razglasila za najbolj prikupno.
Novo Zelandijo sva zacela odkrivati ob morju in tako tudi koncala (saj ne, da bi nama kaj drugega sploh preostalo...) Obcestne table so rahlo drugacne od tistih v notranjosti.Tu lahko srecas najmanjse- modre pingvine in najbolj redke- rumenooke pingvine.
nenavadni kamni Moeraki boulders
Maori imenujejo Novo Zelandijo Aotearoa- dezela dolgega belega oblaka, mogoce so videli podoben prizor, ko so prvic pripluli v svojo novo domovino.
Pogled na kopno...
...in pogled na morje.

3 komentarji:

  1. še vedno neumorno nabirata kilometre in nove vtise, bravo -mi smo vsi po enem rednu dalmacije čist uničeni, Klemen bi šel kar na bolniško.lp

    OdgovoriIzbriši
  2. Ni ga čez adrenalinske palčinke...

    LP, 5R

    OdgovoriIzbriši
  3. ... in cez dobro legendarno Nutello!!! Ta najbrz ni iz Mullerja, ne?!

    OdgovoriIzbriši