14. november 2009

RAJASTHAN-dezela kraljev

Raziskujeva pusto pokrajino, ki so jo njeni topli ljudje odeli v barve in okrasje, tako kot se za Indijo spodobi. Templji na vsakem vogalu, so odraz mocno religioznih ljudi, ki so hkrati tudi zelo tolerantni in si jih jemljeva za vzgled. Stevilna verstva se prepletajo v mesanico skoraj vsakodnevnih praznovanj, ki so prava pasa za oci in usesa. Trdnjave, ki se v vsakem mestu ponosno razkazujejo na najbolj strateskih pozicijah, spominjajo na romanticne case razkosnega zivljenja kraljev in zgodovino bojev za ozemlja in trgovino. potomci kraljev- maharaje, so se prelevili v hotelirje, politike, trgovce. Se vedno zivijo v razkosnih residencah, imenujejo jih haveli, ki na zunaj z okrasjem kazejo na status- priblizno tako kot pri nas razstavljeni avtomobili pred hisami. Midva sicer ze vse gradove, templje in znamenitosti malo mesava. Na sreco so Indijci stvari malo poenostavili in ima vsako mesto zanj znacilno barvo, tako da ves, kje si. Kako so se nama mesta vtisnila v spomin... JAIPUR-roza mesto Hawa Mahal-palaca vetrov, namenjena radovednemu neznemu spolu kraljeve druzine, da so bile na tekocem, kaj se dogaja v mestu. Ja, zenske ne moremo iz svoje koze.
Raj Mandir kino je obvezna znamenitost mesta. Na zunaj izgleda kot ena roza torta. Midva sva si sla ogledat trenutno Bollywoodsko uspesnico The Blue. Ob gledanju sva se sicer smejala drugim stvarem kot Indijci, ki za razliko od naju razumejo Hindi...sredi dramaticnega bega, ko gre za zivljenje ali smrt, se scena preseli na romanticno plazo, kjer indijska lepotica v kopalkah gleda soncni zahod in to NI reklama-jaz sem 5 minut prepricevala Alesa, da je- in potem malo zaplesejo...boljs kot vse Hollywoodske komedije.
Jantar Mantar-observatorij zelo impresivnih instrumentov, ki kazejo letni cas, polozaj zvezd, oddaljenost, dolzino dneva...
Lokalna restavracija
Amber forth-vhod v grad
maharaja
PUSHKAR-malo sveto mestece, kjer se vsi umivaja v mini jezeru in sprasujejo, zakaj so vse ribe poginile. Mesto vsako leto gosti najvecji sejem kamel v Indiji. Tu sva presenetila gospoda s plesocimi kobrami-pred nama je odprl skatlo s kacami, da bi naju ocaral z zanimivo glasbeno tocko in zasluzil nekaj denarja in ni pricakoval, da bova kricala in zbezala stran. . Pushkar
Prijazni studenti so naju zabavali na poti iz mesta in se skregali z riksarji, da sva se koncno enkrat peljala po neturisticni ceni. BIKANER-Mesto, ki sva se ga veselila, ker je bilo opisano kot neturisticno. Zdaj izbirava samo se najbolj turisticne destinacije.
Zenin in nevesta predmestno trdnjavo.Vsi zakoni tu naokrog so dogovorjeni. Starsi izberejo sinu nevesto, ki jo prvic vidi na porocni dan. Locitev ne poznajo.
Osnova indijske hrane so zacimbe, ki jih uporabljajo cele pesti. Soli uporabljajo zelo malo.
Bikaner je najbolj znan po bliznjem Karni Mata templju, kjer castijo podgane kot reinkarnirane pripovedovalce pravljic. Verniki v tempelj prinasajo hrano, nazaj dobijo hrano pomesano s slino podgan, vlezejo se na tla in upajo, da bo po njih stekla podgana, kar prinasa blagoslov...Kot v vse templje, moras tudi v tega bos. Ales se je zrtvoval in zunaj cuval moje tevice : )
Midva bi rajs naredila tempeljcek za tele simpaticne zivalice...chip monks JAISALMER- zlato mesto
Znano po umetelnih rocno izdelanih pregrinjalih (prva slika). Zaradi prevelike populacije in povecane porabe vode, se obzidje in trdnjava pocasi sesedajo- kot bi grad iz mivke polival z vodo.
Mesto ima definitivno najbolj simpaticne in zabavne trgovce s katerimi sva ure in ure klepetala. Na sreco sva iz Slovenije in ne vejo tocno, kam naj bi naju dali in v katero cenovno kategorijo paseva. Ce so prav tecni, receva, da sva na meji z Evropo in da zdaj pri nas ni vec vojne.
Profesionalni igralec ravanbattha...in ucenka
lepotica iz Jailsamerja
praznovanje Krishna
paviljon ob jezeru/zbiraliscu vode Gadi Sagar
JODHPUR-modro mesto
na jutranjem cajcku
Tu zivijo najvecji radovednezi, ki te v isti sapi vprasajo iz kje si, ce si porocen, iz ljubezni ali po dogovoru, koliko otrok imas in zakaj se ne, katere vere si, kaksno placo imas in ce bi mogoce kupil pregrinjalo, sari, ruto ali vsaj wc papir.
Ales navdusen nad audio guidom po trdnjavi Mehrangarh
prikaz uzivanja opija
zavijanja turbana sploh ni enostavno
Za pisani Rajasthan je znacilno, da ima vsaka vas svojo modno barvo.
cakalnica na zelezniski postaji
MONT ABU-romanticno mestece za medene tedne, kjer sva ob jezeru nasla prvi kos za smeti!
Kot nekaksen Bled s palmami.
jezero Nakki
v votlini meditacije
oci tale je pa zate-na eni ograji 10 razlicnih barv bogenvilije.
sveta krava po najnovejsi modi

2 komentarja:

  1. V cakalnici na zelezniski postaji vaju nisem nasel. Kje sta pa vidva cakala na vlak? :)
    Marjeta, takole igras Indijcem...
    A opij sta probala? Po mojem sta, zato sta pa videla Modro mesto...

    Lep pozdrav, Peter

    OdgovoriIzbriši
  2. waw! končno malo topline in barv!tukaj je res sivo in postaja vse bolj mrzlo! še dobro da vaju imamo! tole potovanje je kot iz risanke, vsaj po vajinem opisovanju!
    jaz skorajda ne morem komentirati teh lepot, pa res škoda besed za to! zato morda raje kakšno besedo iz naše garsonjere - tukaj se virusno prenaša prašičja in navadna gripa in vsi se ukvarjajo z vprašanjem: cepiti se ali ne? no jaz se ne...raje bi šla na kakšno rusko imuno terapijo z ledom in snegom ali pa finsko pregrevanje celic :)tko da gremo ta vikend v zreče in vzamemo vse kar nam ponudijo :D v ta namen.
    Julija je zdrava in živahna, vsak dan mi pove stvari, za katere ne vem kje se jih je naučila (skratka preskakuje jezikovne lekcije brez mene;))tko da bo po mojem kmalu rekla: mami jaz grem s fantom živet v najemniško stanovanje, ker je doma gužva :D ali pa grem za eno leto okoli sveta ?! :D
    drgač smo pridni in delavni kot mravlje, sam bomo rabl vsaj dva življenja, da bomo uspel vse dokončat! Obremenjeni s časom in polno glavo, pa vendar nismo pozabili kje je srce! Bodita v zdravju in popotniški sreči, draga popotnika!

    Poljubčki Kozice

    OdgovoriIzbriši