4. april 2010

Pukupa pitjama Ananguku ngurakutu

Uluru, rdeci center Avstralije
Tako nam ljudstvo Anangu izreka dobrodoslico na svoji zemlji v rdecem centru Avstralije. Eno izmed stevilnih ljudstev, ki jih bolj poznamo pod imenom Aborigini, so najstarejsa se ziveca kultura na svetu, katere zacetki segajo vec kot 40000 let nazaj. Temelj njihove kulture, tradicije, religije in vsega znanja o zacetku in zivljenju nasploh je Tjukurpa. Ni napisana v besedah. Napisana je na slikah, v ritualih, glasbi, zgodbah, ki jih prenasajo iz roda v rod. Napisana je v srcih tistih malostevilnih, ki se zivijo kot pokoncno ljudstvo avstralske divjine. Grozljivi odnosi med priseljenci in ljudstvi v preteklosti so za sabo pustili unicene generacije, cela naselja neprilagojenih zapitih pripadnikov razlicnih ljudstev, ki med ljudmi podnevi sejejo gnus, ponoci pa strah. Drzava se zadnjih 50 let trudi popraviti stare grehe, spodbuja ponovni razvoj kulture, jezikov, ki jih je prej zatirala. Prepozno?? Vecini je vseeno. Starega zivljenja ni vec, na novo se ne morejo navaditi. Razpetost med preteklosto in sedanjostjo rojeva depresijo, ki jo utapljajo v alkoholu. Tako je zivljenje roznato vsaj za trenutek, oziroma dokler imajo denar za pijaco. Slovencem poznana zgodba, kajne? Zato sva se odlocila, da jih ne bova obsojala. Nimava pravice.
Znacilna slika z drobnimi pikami. Vsaka slika s simboli predstavljajo svojo zgodbo.
Didgeridoo. Tradicija se prenasa tudi z rituali in glasbo.
Aborigini ostajajo skrivnostno ljudstvo. Njihove zgodbe ostajajo njihove. Njihova znanja so nepredstavljiva. Marsikaj so pripravljeni deliti z nami, ampak le toliko, kot jim dovoljujejo njihovi zakoni. Najino prvo srecanje z Aboriginom. Pripadnik Kauruna ljudstva deli znanje o uporabi drevesa.
Kata Tjuta. Manj znana gora, vendar zelo pomemben sveti kraj za moske potomce. Turisti jo lahko obiscemo, vendar samo na nekaterih delih. Drugje je dostop prepovedan.
Naprej gredo lahko le izbrani.
Takole normalo izgleda 'outback', kot pravijo Avstralci svoji divjini.
Nenavadno veliko dezja je v dezelo vrnilo zivljenje. Ljudje ne pomnijo, da bi bila pustinja kdaj tako zelena. Na sliki Finke, najstarejsa reka na svetu (3500milijonov let), v zadnjih par tisoc (milijonih?) letih ji se ni uspelo priti do morja...
Puscavske rozice so docakale svojo kapljico vode in obarvale pustinjo.
vode je povsod na pretek
Cakanje na soncni vzhod...a naju kdo najde? :)
Dovoliva si jo dotakniti- Uluru. Sveta gora ljudstva Anangu in vseh Aboriginov. Na vrh ne greva, ceprav drzava dovoli in so razgledi z vrha fantasticni. Anangu ljudstvo nas prosi, da ostanemo na tleh. Za njih je gora sveta in zelo pomembna. Spostujeva zeljo starodavnega ljudstva. Tudi mi nimamo namescenih plezalnih sten nad nasimi oltarji.
Kavboja na pohodu okrog Gore.Pozer po kopanju v vodni luknji v Kings Canyon.
IMITACIJA!!!resevanja iz prepada...da ne bo pomote.

3 komentarji:

  1. Hoj!
    Glede tiste slike "Ali naju kdo najde?" Po mojem si slikala ti Marjeta, Ales je pa v kratkih hlacah zraven enega z dalnogledom v zeleni srajci. A mam prav? Druga varianta je, da vaju ni gor, ker slikata.

    OdgovoriIzbriši
  2. oba sva na sliki : )
    Itak da ne.Jaz sem slikala, Ales je bil pa zraven pameten : ))))))

    OdgovoriIzbriši
  3. Ste uspeli na sliki najti cloveka z daljnogledom v zeleni srajci??? Precej vroce izgleda pri vas dol. Pri nas se ravno otopljuje... Lp obema, lepo vaju je brati

    OdgovoriIzbriši