22. december 2009

Ljubezen gre skozi zelodec

Kraljestvo mesa

V nekaterih kitajskih mestih na cestah ni zivali. Vse so v gostilnah in na ulicnih raznjicih. Hot dog v resnici pomeni toplega Fifija. Ker bi najinemu Galkotu tezko pogledal v oci, je Ales spet za kaksen dan postal vegetarijanec.Je pa zanimivo, da je poleg takih restavracij veliko trgovin s pasjo opremo, plascki in oblekicami-ocitno sama ovratnica ni dovolj za prezivetje domacih ljubljenckov... Kitajci pojejo mesa v neverjetnih kolicinah. Najbolj so naju fascinirale nalispane mladenke v minikah, ki so hodile po ulicah in se mastile z mesnimi nabodali.

Meso mora biti sveze. Tako se nama je enkrat na avtobusu pod nogami znasla zelo zivahna riba. Verjetno je zacutila, da bi jo na avtobusu nekdo raje resil, kot pojedel...

Jaz sem bila seveda mocno motivirana, da sva hitro odkrila tudi druge care kitajske kulinarike.

sveze zelenjave ne manjka
gobe, kalcki, tofu in druge vegi specialitete
Eno najino kosilo, da se vam pocedijo sline: poleg obveznega riza, popecena govedina z bambusovimi vrsicki, jajcevec v sladko pekoci omaki, lotos na zaru skupaj s cebulo in papriko. Za poplaknit pa jasminov in krizantemin caj.
susenje kakijev
Tu je sezona mandarin, banan, kakijev, kumkvata, pomela in ...sladkih jagod. In ker slednje vestne branjevke perejo in ohranjajo sveze rdece z vodo iz mestnih kanalov, sva po sanitarnem posvetu ugotovila, da za naju ne pridejo v postev. Ampak lacne oci so nasle resitev. Jagode oblite s karamelo sva razglasila za higiensko neoporecno najboljso kitajsko sladico. Njami!
In tako sem tudi jaz na Kitajskem prisla do svojega nabodalca : )

3 komentarji:

  1. Jst vama nisem cist nic fous, ker bosta za praznike nekje v toplejsih krajih... Tukaj doma je tako super! Vlada pravo praznicno vzdusje, sneg je pobelil hise, drevesa, ceste, vsi so prijazni in nic nestrpni... OK, od te silne resnice je moj nos ravno zadel monitor, zato bom nehala preden pride do hujse nesrece. V glavnem, tuki je groza!!! Grrrrrrrrrr!!!!! Ja, bil je sneg, bela idila, mraz. Zdaj pa lije kot iz skafa pri 15 stopinjah! Da nakupovanja nepotrebnih daril niti ne omenjam.
    No, zdej sem stresla ven mal te klasicne slovenske praznicne dobre volje in zdej vama lahko lazje duse zazelim zares lepih in mirnih praznikov in cim bolj slikovito novo leto! Pa cimveckrat se spomnita na nas z novimi posti na blogu. Tud mi pogosto mislimo na vaju (seveda cisto brez zavisti... ;-)).
    Lupcke!

    OdgovoriIzbriši
  2. VESEL BOŽIČ, draga moja raziskovalca. Do drugega leta, ko se vrneta, bomo zrihtali še sneg, da bo spet tako, kot se šika.
    Za novo leto vama pa želim eno saaaaanjsko potovanje, hehe...in srečno pot domov.
    petra p

    OdgovoriIzbriši
  3. This post contains a good information and each word conveys a meaning.ovratnica

    OdgovoriIzbriši